Jdi na obsah Jdi na menu

příběh ze začátku

Celé to začne tak, jak to je ve skutečném životě. narodíte se. Při narození už můžete vidět první lidské tváře, ale nejvíc zaujme vaší pozornost otec, který se vás zeptá, jste-li jste holka nebo kluk, jaké by vám měl dát jméno, a nakonec použije přístroj, který ukáže, jak budete vypadat jako dospělý člověk.

Přístroj funguje jako menu, ve kterém si vytvoříte obličej své postavy. Po zvolení rasy,celkového vzhledu, odstínu pleti a barvy očí ješťe doplníte vlasy a (pokud jste muž, jistě že) vousy.

Váš otec vás ukáže vaší matce, které bohužel nevidíte do tváře. Ta je štěstím bez sebe, ale během několika sekund padá do bezvědomí, všude začne totální chaos, a vás někam odvezou. Tady končí vaše první vzpomínka.

Druhá vzpomínka se odehrává, když jste batole. Váš otec vás chválí za to, jak perfektně umíte chodit, ale zavře vás do klícky pro děti ve vašem pokoji a jde si něco zařídit. Ale jelikož jste velký rebel, otevřete si klícku a můžete volně chodit po pokoji, dokud nenajdete dětskou knížku s názvem YOU ARE SPECIAL, ve kterém si zvolíte, jaké preferujete vlastnosti. Krátce na to se váš otec vrátí a žasne jak jste chytří, že jste si otevřeli sami klícku (ve skutečnosti ji jenom přivřel). Nakonec s ním někam odcházíte, což je konec vaší druhé vzpomínky.

Třetí vzpomínka začíná vaší oslavou narozenin, která se nachází v jídelně vaultu 101. Dostáváte svůj vlastní Pip-Boy 3000, osobní počítač, který je snad navždy přimontován k vaší ruce. V této vzpomínce vám hra poprvé představí mechanismy dialogů, inventáře a mapy. Během své oslavy můžete dělat plno věcí, jako se třeba s někým poprat, popovídat si s ostatními, dostat dárky, nebo si poslechnout klábosení babičky, která vám navíc dá čokorolku. Když vám váš otec řekne, že máte jít za jeho kamarádem do nižšího patra, dostanete ten pravý dárek. Otec a jeho kamarád pro vás připravili střelnici a vzduchovku!

Tady poprvé ve hře použijete tzv. V.A.T.S., což je systém umožňující pozastavit hru a předem si naplánovat, co budete dělat nebo na jakou část terče (nebo později oběti) mířit. Během jednoho spuštění může V.A.T.S. si můžete předpřipravit jen pár strategických kroků, a navíc se V.A.T.S. musí po pár vteřinách dobít. Zastřelením obrovského švába, který se náhodou dostal do střelnice, končí poslední vzpomínka prožitá jako dítě.

V poslední čtvrté vzpomínce vám je 16 let a vaše podoba začíná vypadat jako ta, co jste si původně vytvořili. Váš otec vás motivuje k tomu, aby jste si zašli udělat G.O.A.T., což je zkratka pro test, který musí podstoupit každý obyvatel vaultu, kterým se zjistí, jakou práci by měl člověk vykonávat. Cestou do učebny narazíte na pár chlapíků, co si dovolujou na vaší kamarádku.

Toto je první okamžik, kdy přijde na řadu štěstí. Vůdcům party můžete říct, ať si nemají na holku dovolovat, ale výsledek nemůžete moc ovlivnit. Pokud si ten sprosťák uvědomí, že to nemá cenu, odejde i se svou bandou a kamarádka vám poděkuje. Pokud vám to ale nevyjde, ti chuligáni se na vás vykašlou a pokud nechcete vyvolat šarvátku, holt budete muset pokračovat v cestě do učebny.

Během testu G.O.A.T. vám bude učitel říkat otázky, a vy si můžete zvolit ze čtyř odpovědí. Po dokončení testu a odevzdání papíru vám učitel řekne, co z vás bude. Nebojte se, jestli se stanete hlídačem nebo kuchařem, na tom vůbec nezáleží (kdyžtak vám učitel přepíše odpovědi, protože se zná s vaším otcem), jelikož je to jenom vzpomínka a vy určitě řízek připravovat nebudete. 

Hlavní je to, že si budete moci vybrat svoje schopnosti. Některé jsou už předem doporučené, protože souviseli s testem, ale můžete si sami vybrat, co preferujete. Doporučuji vybrat hlavně small guns, speech a lockpick, ty se ze začátku nejvíce hodí. Při každém postupu na vyšší úroveň si můžete schopnosti vylepšit. Volbou schopností vzpomínka končí.

Po dlouhé době žití v podzemním trezoru se jednoho dne probudíte a zjistíte, že nastal chaos. Aktivovaly se alarmy, které ještě nikdy aktivované nebyly, všude pobíhá ochranka a červená světla osvětlily každý kout vaultu. Vaše kamarádka vás probudí a říká vám, že váš otec utekl z vaultu a hlavní dozorce (což je shodou okolností otec vaší kamarádky) vás chce zabít. Také vás na obranu obdaří pistolí, ale chce, aby jste s ní byly opatrní a aby jste jí používali jenom při stavu největší nouze. a tak vstanete, seberete ze svého stolku veškerý svůj majetek včetně čepky, což byl dárek na vaše narozeniny společně se zvduchovkou a baseballovou pálkou. Během cesty můžete narazit na odpor ochranky hlavního dozorce a na obří šváby, kteří vylezli z těch nejtemnějších koutů vaultu 101.

Cestou potkáte Butche, chlápka, který vás a vaši obtěžoval už od dětství a neustále se poflakuje po vaultu se svým gangem Tunnel Snakes. Prosí vás, jestli byste zachránil jeho matku před obřími šváby, jelikož se jich bojí. Máte na výběr, jestli ji zachráníte a nebo jestli se Butchovi pomstíte za ta léta otravování a obtěžování.